@jgj@est.social

2007-11-07

Õpetaja, mis see lits on?

Kui vana peaks laps olema, et sellistest asjadest talle rääkida? Või mida üldse sellises olukorras vastata? Et küsigu oma ema-isa käest?

Ise aga hetkel hoopis tatitõbine ja kuidagi halb tunne on, et töö jääb tegemata. Sai lubadusi antud ja nüüd need haiguse tõttu täitmata.

Ja uudised on sellise iseloomuga, et nende tegemist ei saa lihtsalt nädala võrra edasi lükata -- materjal on lühikese kõlblikkustähtajaga.

3 kommentaari:

Ingrid ütles ...

Endal kibeles just see teema kogu aeg meeles, kuid sissekande tegemine tundus imelik.
Alles küsis meie pere 5-aastane poiss järjekorras kõigilt pereliikmetelt, et miks noku läheb kõvaks ja suureks.
Igaüks nihverdas vastuse vana tuntud võttega "Saad suuremaks, siis saad teada". Laps ei jäänud rahule, järg jõudis minu, vanaemani.
Seletasin, et nokul on kõdinärvid ja kui poisist kasvab mees, siis munandites tekivad seemned, mis tulevad välja seemnevedelikuga ja millest koos ema munarakuga sünnib laps.
"Aga kuidas need seemned ema sisse saavad?"
"Siis kui ema ja isa seksivad."
Lisaküsimusi ei tekkinud.
"Aga nokut ise näppida ei tohi!"
"Miks ei tohi?"
Siin jätsin vastuse veel võlgu.

Vali Dool ütles ...

Igatahes mida varem lastele rääkida seda parem. Kui jõuda lapsele asjad ära rääkida enne kui seksuaalselt aktiivne aeg algab, siis vedamise korral ei šokeeri reaalsus nii hullusti. Mina mängisin "milkusid ja pätte" väiksena, aga ei saa ju välistada, et täna mõned "litse ja soomlaseid" mängivad - üks lapsik tagaajamine kõik. Sõbranna kirjutas kunagi luueltuse "kukk, kana või tibu; noor, vana või libu". Vanemad ei lubanud Tähekesele saata, kuid ei põhjendanud miks.

Joosep-Georg ütles ...

Miks peaks keelama noku näppimise? Sellisest keelust võib lapsel tekkida hoopis kompleks ning seksuaalne häire.

Vaatasin just telesarja "Weeds" osa, kus peres tekkis probleem kanalisatsiooni ummistumisega. Selgus, et noorim perepoeg oli asunud oma elundiga eksperimenteerima ning ebasoovitavast eritusest lahtisaamiseks kasutas ta sokke. Need siis torustiku umbe ajasidki.

Ent peres oli aga naistemehest meessugulane käepärast võtta, siis pereema paluski tal ära seletada, kuidas selliseid asju ajada, et ei tekiks ebameeldivusi.