@jgj@est.social

2008-03-08

Tramm ja buss!

Foto: PostimeesTallinn on ikka kõva trammi ja bussi linn! Eile enne 17:50 panid kaks tükki Hobujaama ja Narva mnt ristmikul kokku. Ülemistele suundunud tramm nr 2 põrutas Kaubamaja poole suundunud bussile küljelt sisse. Bussil enne lõõtsa ust sees auk ja uksed küljel rippumas, trammil vasakpoolne nurk sees ja tuli puru.

Seejärel kesklinnas tekkinud liiklusummikutele ning kogu Tallinna mõjutanud ühistranspordikaosele aitas veel kaasa samal ajal Vabaduse väljakul lõõmanud tenniseväljakute kohvik – ei sõitnud trammid ega ka Kaubamaja-Estonia peatustest Mustamäele ning Õismäele suunduvad trollid.

Tegu oli taas suurepärase näitega, kui lihtne on halvata meie pealinna liiklust ning kui ohtlikuks võib see kujuneda inimeludele, kuna operatiivteenistustel ei ole lihtsalt võimalik sündmuspaikadesse jõuda. Vabaduse väljaku kõrvalt Hobujaama ristmikuni jõudmiseks kulus näiteks politseipatrullil umbes 5 minutit!

Samuti on reporter.ee videost näha, et endist Wimbledoni kohvikut kustutama tõtanud tuletõrjeekipaažid jõudsid kohale alles pärast ajakirjanikke!

Kasutan siinkohal juhust, et taas rõhutada tervet kesklinna hõlmavate ühissõidukiradade rajamise vajadust. Sellistel juhtudel, kus tavaliiklus on häiritud, võimaldab see politsei, päästeameti ja kiirabi sõidukitel takistamatult sündmuspaikadele jõuda.

Töötavat näidet pole raske leida – Šotimaa pealinnas Edinburgh's, mis on pisut suurem kui Tallinn, on pea kogu linna tänavatel, kus liigub ühistransport, üks sõiduradadest vaid bussidele, taksodele ning, pange tähele – vastupidiselt Eestis kehtivatele liiklusreeglitele – ka jalgratastele kasutamiseks, jäägu seejuures individuaaltranspordile kasvõi vaid üks rada!

Mis saab siis autodest? Jäävad seisma, võite küsida? Jah! Ja jäävadki! Pole lihtsalt midagi teha. Ja seisavad nad niimoodi ka Edinburgh's! Kui soovid kasutada isiklikku transporti, peab sul selleks piisavalt aega olema – muudmoodi sellist mõtlemist inimesele pähe ei pane, kui nö taguotsast sisse pekstes.

Kui tahad õigel ajal tööle jõuda, pead auto jätma  P + R  parklasse linna piiril ja edasi sõitma bussiga. Kui on kiire, võtad takso. Isikliku auto ajad aga garaažist välja siis, kui sõidad maale vanaema juurde või nädalavahetusel kaubanduskeskusesse järgmise nädala toiduvarusid soetama.

Ja kallid linnaisad võivad oma tobedad kiiruse piiramise ideed kohe heaga maha matta ja võtma julguse rindu ning tegema ühe tõsiselt ebapopulaarse otsuse, märkides vähemalt Tallinna kesklinnas kõik esimesed rajad maha ühissõidukiradadena. Ja et pimedale eestlasele see ka kohale jõuaks, siis  P U N A S E L T , terve raja laiuses!

1 kommentaar:

arpeau ütles ...

Jah, mõte on sees!
Aga näiteks võiks Tallinn pisut ka investeerida tollesse ühistransporti!
Meil on mingid vanad Ida-Saksast humanitaarabi korras saadud trammid. Mõned bussid on uued, aga sõidab ka selliseid, mis on näevad välja, nagu veetaks nendega 'vabal ajal' kartuleid ... mutreid.
Ja kui too 'pargi ja reisi' süsteem on autojuhtidele tasuta, siis küsin mina, kes ma endale autot osta ei jaksa, miks peaksin minagi maksma?

Ja kuhu pargivad nood toredad autod ennast nö ääre-kesklinnas? Meie vaevu-vaevu kasvavale murulapikesele!!!
Pori lendab kõikjal!
Ehk et - Savisaar ja Songissaar võiks asjaga pisut tõsisemalt tegeleda, sest probleem ei olegi nii väike ja lihtne, et lihtsalt P ja R...