@jgj@est.social

2011-03-07

Astmeline tulumaks on vaestele ja rumalatele

Käesolevas postituses jagan oma mõtteid, miks mulle tundub, et Keskerakond on oma poliitika "tarbijaks" teadlikult valinud vähemharituma ehk siis selgemas keeles öelduna rumalama inimese.

Kui Sa oled Keskerakonna pooldaja, siis ole hea, loe mu postitus läbi ja kui Sa tunned vastupandamatut kihku seda lugu kommenteerida, siis on mul Sulle üks palve – palun kommenteeri kindlasti, aga ühel tingimusel – tee mustand, prindi see välja, loe see 12h möödudes üle ja postita siis.

Ootan pikisilmi sisukaid kommentaare!


Olen juba aastaid jälginud Keskerakonna "paugutamist" astmelise tulumaksu teemal – kuidas see ikka viimaks karistab rikkaid ja toob võrdsuse Eesti õuele – sellest on kohe näha, et see reklaam on mõeldud meelepetteks vaestele.

Kuid millegipärast see reklaam mulle ei istu, kuigi ka mina olen vaene – selle mõiste traditsionaalses e. materiaalses mõttes – ma pole kunagi elus teeninud suuremat kuupalka kui 15 000 krooni ning peagi võib juba aastates hakata mõõtma seda aega, mil ma pole enam üldse palgatööl käinud.

Ja seega võiks mul ju olla täiesti suva, kas see tulumaks on astmeline, laineline või ruuduline...

Ent – ma tean kahte hästivarjatud tõde, mida vaesed ei tea:

Astmelise tulumaksu puhul

– on rikastel seaduslik võimalus mitte maksta rohkem maksu
– ja riigil kulub seejuures tunduvalt rohkem ressursi (inimesi ja raha)


Et viimase väite seletus on lihtsam, alustan sellest – nii inimressurss kui ka sellest tulenevalt rahalised kulutused kuluvad täiendavale järelevalvele, kuna töömaht tuludeklaratsioonide töötlemisel kasvab.

Seda tööd võivad teha küll arvutid, ent sisse tuleb viia muudatused tarkvaras, mis seda kõike võimaldavad ning seda ei tee mitte keegi tasuta.

Lisaks tuleb täiendavalt uurida, kas keegi ehk ei püüa suuremate tulude deklareerimisest kõrvale hoida ja see on juba keerukam, kui tõestada, et keegi on ümbrikupalka saanud.


Kuid nüüd see väide, et rikkad ei hakkagi suuremat tulumaksu maksma...

Seletus sellele väitele on imelihtne – rikkad ei ela lihtsalt meie rahamaailmas. Rikkad ei saagi meie mõistes palka ja seepärast ei maksa ka rikkad meie mõistes makse. Palk ja tulumaks – need mõisted ongi vaid vaestele!

Kas olete kunagi mõelnud, et kuidas on see võimalik, et rikas saab näiteks mõne rahalise karistuse või peab ära maksma võla, mida temalt kohtu kaudu nõutakse, ent lõppeks selgub, et tal polegi üldse raha!? Ja kohtumaja eest sõidab too toosama vaeseks kuulutatu ära uhke limusiiniga...

Ja selles pole mitte midagi ebaseaduslikku, kuna tema varad ei kuulu talle!


Tundub arusaamatu?

Alustada võiks selle raamatu lugemisest – Rikas isa, vaene isa: mida rikkad õpetavad oma lastele rahast – vaesed ja keskklass aga mitte!.

5 kommentaari:

Taavi ütles ...

Aga meil on juba pikka aega astmeline tulumaks. Kehtib tulumaksuvaba miinimum 27 000 krooni aastas vanas vääringus.

Joosep-Georg ütles ...

Astmete all on ikka mõeldud vahemikke, mille puhul maksumäär erineb enam, kui protsendi murdosa võrra.

Aga jah, nii see praegu on, et mida rohkem teenid, seda suurem on lõppkokkuvõttes tulumaksu protsent, kusjuures 21 pole see kunagi.

r2ndrott ütles ...

Kas Kiyosaki on tõesti kuidagi kasulik lugemine rahanduses võhikule? Ja mida arvata tema ülejäänud raamatutest?

Joosep-Georg ütles ...

Jah, julgen Kiyosakit soovitada.

Tema raamatud on üsna mugavalt üksteise järjed ja pihta võiks hakata viidatud raamatust -- "Rikas isa, vaene isa".

Ja tekst pole üldse mitte puhas majandusterminite rodu vaid täiesti mõistetav tavainimesele.

Joosep-Georg ütles ...

Ahjaa, üks märkus veel -- kui raamatu lugemisel peaks tekkima huvi viidatava lauamängu "Rahavoog" vastu, siis sellega saab täiesti tasuta tutvuda veebis -- www.richdad.com/RichDad/Member/WebGame